Breiesleiren – et minne om frihetskampen.

(Første gang publisert i EG 1999)

Krigsveteraner og Etnedal Historielag har satt i stand Breiesleiren ved Bergavatnet på Tonsåsen.

Etter stor dugnadsinnsats fra de gjenlevende Milorgveteranene og medlemmer av Etnedal Historielag kunne Breiesleiren åpnes 20 august 1994.
To av de tre hyttene som leiren opprinnelig besto av er full restaurert både inn – og utvendig. I kommandohytta (Hovedbølet) har det blitt satt opp en kopi av natursteinpeisen og køyesengene. Den originale radioen som Breiesleirgjengen hadde har også kommet til heder og verdighet igjen.
På det meste var det 22 nordmenn og 8 russere i leiren under krigen.

Hovedkvarter for Milorg
Odd Hodne, Norvald Torshaug og Knut Månum unnslipper i juni 1944 den tyske storrazziaen «Almenrach» i Etnedal. Etter et lite mellomspill i Hallingdal bygger de opp igjen motstandsbevegelsen med støtte fra andre Milorg medlemmer. Hovedkvarteret blir lagt til Breiesleiren på Tonsåsen som
bygges opp i løpet av høsten og vinteren 1944. Stedet ligger på åsen mellom Etnedal og Bjørgo og er omgitt av myr og stup. Like ved på Osseter, hadde tyskerne bygget en radarstasjon og skiløypa deres gikk rett forbi leiren.
Utover senhøsten 1944 kommer det flere og flere våpenføre menn til leiren som har rømt fra arbeidstjeneste, fangenskap og undertrykkelse. Dagsprogrammet i leiren besto av våpeninstruksjon, fysisk trening og vakttjeneste.

Det ble et helt spesielt samhold mellom «gutta på skauen» – vennskap som har vart lenge etter at leiren ble oppløst av sikkerhetshensyn 19.januar 1945.

Breiesleiren har blitt et minnesmerke for frihetskampen under annen verdenskrig.

Tekst og foto: Stig Solbrekken

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*