Ku på båsen gir is i magen

 (Første gang publisert i Guiden 2010)

Som de sier i Flåklypa: Sjuogtredve mil nordover, litt øst og oppover ligger det et gardsbruk i Granumsbygda. Men akkurat som i Flåklypa er det ikke bare vanlige gårdsdrift de driver med her.

Her bor Gjermund Granum med familie og har overtatt slektsgården fra Gjermunds foreldre.

Sammen med kona Torunn hadde han lyst til å prøve noe nytt, og etter å ha lest en artikkel om isproduksjon på en gård i Rogaland – gikk turen til Danmark for å studere opplegget nærmere.
Med seg hadde han Kjell Bergum fra Gamlestølen Turiststasjon. Konseptet er prøvd noen få andre steder her i landet, men rundt om i Europa finnes det mange hundre produsenter under denne paraplyen.

Gårdis hadde ønske om flere produsenter i Norge og etnedølene fikk mer og mer lyst til å prøve seg på isproduksjon.

is1

Gruenderne tok kontakt med Mattilsynet og fikk disse med i planleggingen helt fra starten, og i mars i i fjor begynte de første grunnarbeidene på et tilbygg til driftsbygningen. Det ble søkt om Bygde Utviklingsmidler og de fikk innvilget fra ekstra bevilgninger blant annet utløst av finanskrisen.

Investreringene rundt prosjektet har vært på rundt 2, 6 millioner. Selskapet heter Gamlestølen Granum Is Sa. Foretaket er registert som samvirke, som er et forholdsvis nytt konsept og er noe enklere enn et ordinært AS. Eierskapet er fordelt likt mellom Kjell Bergum ved Gamlestølen og Gjermund Granum med familie.

Allerede 16 juli kom den første iskremen under navnet Gardsis frå Valdres og de tradisjonelle Etnedaldagane ble ildåpen for isen.
Produktet ble veldig godt mottatt og særlig kuleiskonseptet er populært på slike tilstellninger og lageret ble omtrent utsolgt.
Gjermund forteller med et smil at de nesten fikk vannblemmer etter å ha øst opp over flere tusen kuler med is i løpet av dagen.
Likevel er dette noe som ga mersmak og i år er kapastieten økt med større lager og tilrettelagt for lettere transport. De vil dra rundt i sommer på messer og stands. Under årets kongebesøk i Etnedal falt isen godt i smak hos kongeparet.

Likevel er det først og fremst leveranse til butikker og restauranter som tar unna det meste av produksjonen. De har allerede 15 faste og det jobbes stadig med flere.
Tanken er at dette skal gi Torunn full jobb og så langt går det greit rundt.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Gardsis inneholder ingen kunstige tilsetningsmidler og bare ferske råvarer. Det trengs snaue to liter helmelk for å lage en liter is
Egenprodusert melk fra 24 kyr blir separert og lokalproduserte eggeplommer – hvor rundt 1100 egg blir knekt for hånd. Det innebærer mye manuelt arbeid og en svært nøye prosess for å lage «røra» – før det pastiueres i ismaskinen hvor resten av arbeidet foregår og den ferdige isen går rett ned i beholder.

Den skumma melka går til pultost produsert av Gjermunds mor og selv eggehviten fra produksjonen har kommet til nytte for produseter av kransekake. Så her går ingenting til spille.

Så langt har de tretten forskjellige varianter i utvalget. De lager også sorbet . Da er halvparten bær og frukt tilsatt bare sukker og vann.

Det skal prøves med flere nye sorter og det er nok å ta av. Det finnes over 500 oppskrifer som blir utviklet hos konseptprodusenten og alle har mulighet til levere sine varianter, som må godkjennes hos hovedkontoret før de settes i produksjon.

is3

Tekst: Øyvind Rust. Foto: Øyvind Rust og Kjell Bergum

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*