(Første gang publisert i EG 2008)
Etnedal Hesteavlslag har en lang historie. Det finnes protokoller helt tilbake til 1899.
Det har ikke vært like mye aktivitet gjennom alle år, men i 1989 ble det blåst nytt liv i laget og tradisjonen med hesteslipp på Leningen ble videreført.
Guiden tok en prat med leder i laget, Torleif Midthus, som var – og er – en av ildsjelene.
Midthus forteller at de har rundt 65 andelseiere og like mange støttemedlemmer. Disse fordeler seg på hele Vest-Oppland.
Hesteslippet på Lenningen er en begivenhet som trekker folk fra enda videre områder. Fra store deler av Østlandet og til og med Vestlandet kommer folk for å se hestene boltre seg i fjellet. Omtrent 1500 tilskuere er vanlig. Interessen er så stor at folk begynner å ringe allerede rundt påske for å forhøre seg om datoen for slippet.
Det er gode muligheter for en flott dag i høyfjellet under denne tilstelningen. Det er salg av både lodd, kaffe og ”noko attåt”. En ting lederen i laget oppfordrer til er at folk tar seg god tid og ikke drar igjen for fort.
Hestene må først bli kjent på stedet og hverandre før de roer seg. Da kan det være håp om at hingsten både får sving på bedekningen og holder flokken samlet.
Hingsten har medhjelper til det siste. Hvert år leier laget inn en gjeter som holder til oppe i fjellet sammen med hestene – og har daglig oppsyn med dyrene.
Det er mellom 20 og 30 hester som er det vanlige antallet. Dette utgjør både brukshester og de som går mer på stas og er en hobby for eieren.
Slippet bruker å skje rundt St ´Hans litt avhengig av vær og beite så høyt over havet. Etter det går dyrene fritt til første uka i september, da det begynner å bli lite mat og utrygt for snø.
I år regner Midthus med at datoen blir som før og de har skaffet seg hingst fra Bærum. En ny ”turist” på Lenningen ved navn Nordbybonus som innehar andre premiering.
Midthus har som det høver seg hest selv. Ei fin kaldblodshoppe som bare går og gleder seg til slippet. Resultatet av en annen fjelltur går sammen med henne. En flott hingst som Midthus skal på utstilling med 21 juni.
Guiden sier takk for praten og ønsker lykke til.