Mye mer enn mat

 (Første gang publisert i Guiden 2010)

Bensinstasjoner er ikke hva de engang var – som regel. Et av unntakene er på Bruflat i Etnedal. Her ligger en av fire gjenværende YX- (Tidligere Hydro Texaco) stasjoner i Valdres.

Her er en av de gamle gode stasjonene hvor betjeningen ikke tror at fordelerlokk er noe en har i håret for å få midtskill.

Stasjonen ble startet som bygdesmie på femtitallet, men utvidet snart med smøregrav og bensinpumper. Kjælenavnet “Smia” henger enda igjen. Nåværende eier overtok i 1998.

yx1

Bjørn Sletten (42) er etnedøl, gift og har tre barn. Han har lang erfaring med butikkdrift.

I tolv år har han drevet denne mellomtingen av landhandel, servicekontor og bensinstasjon. Bjørn hadde jobbet noen måneder på stasjonen da tidligere eier ville selge og Bjørn tok utfordringen.

Han jobber full tid (og vel så det) – sammen med to på deltid.

Selv om drivstoff står for mye av omsetningen så ligger inntjeningen andre steder – noe som har ført til at mange stasjoner er et “mini”- supermarked.

Du kan få utført mye mer på en slik landsens sted enn de fleste turister er vant med hjemmefra om de kommer fra større steder.

Fremdeles blir dekk, olje og lyspærer skiftet ut inne i mellom salg av rekvisita, fastfood og drivstoff.
Etter oppstart var det mye mer service og arbeid relatert til verksted, men markedet er vridd mot kiosk og fastfood.

Men enda fungerer mottoet om “Ekstremservice”, med bl.a gratis skifte av lyspærer, sjekk av lufttrykk og oljenivå o.l.

Det gjelder å ha mange bein å stå på på en slik liten plass. Utleie av og salg av tilhengere er noe som kombineres med driften av stasjonen.
Det samme med film – tidligere på VHS, men nå på tidsriktig DVD og BlueRay.

Inne blant velsmakende hurtigmat som hamburgere og pommes frites tilbys den lokalproduserte Fjellgrillen – en ekstra krydret variant med mye smak.
Dette er en populær variant som skiller seg ut fra vanlig meny på bensinstasjoner. Og særlig hytte-eierne og andre turister vet å sette pris både på pølser og service. Særlig på søndager – hvor “Smia” er den eneste åpne plassen i dalen – er dette et samlingspunkt både for lokale og tilreisende.

Tekst og foto: Øyvind Rust

(YX Bruflat ble nedlagt i 2013 og erstattet av ny YX stasjon i samme år og område)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*