Om heimelaga sørvise

megHvis en har noe å selge og vil gi inntrykk av at det er noe nært og familiært over produktet, blir det ofte kalt hjemmelaget.
Vi har vel alle sett spisesteder som reklamerer med ”God hjemmelaget mat!

Nå er det vel tvilsomt om kokken virkelig står opp klokka fem på morgenkvisten, koker poteter, lager saus og rensker brokkolien hjemme hos seg sjøl – før han går ut i fjøset og knerter noen passende husdyr til ala carte menyen – for så å ta med seg alt sammen på jobb.

Noe av poenget mitt er at hjemmelaga ofte ikke har mer med hjemmets lune rede, for ikke å si kjøkken, og gjøre enn en gjennomsnittelig boks med Joikakaker.

Resten av poenget er at jeg selvfølgelig ser det positive i at noe er hjemmelaga. Det blir mer personlig om noe går for å være hjemmelaga.

Her i Etnedal, eller E–dalen som ungdommen forkorter det, så er det mye hjemmelaga, eller heimlaga, som de fleste kaller det.

Her er det virkelig heimlaga i ordets bokstav-kjeks-lige forstand. Ting blir laga hjemme.

Til og med sørvisen. Ikke bare har skrivemåten blitt fornorsket, men det er noe eget med behandlingen du får som kunde på et lite sted som E-dalen.

Jeg ble gående å fundere litt på hva og hvorfor det er slik. Muligens er det slik at sørvis er en del av motivasjonen hos alle de som driver i tjenesteytende næring, som det så vakkert heter når det ikke er heimlaga.

Hvis du spør en som står bak en disk eller med en hammer i Etnedal om hvorfor han eller hun gjør akkurat det, så vil nok svaret være:

– Tja, arbeid lyt ein no´ ha… (Eller hvis det var meg – No´ må´n jo gjørra…)
Så vil det komme hele rekka med grunner, penger….eh… ok så sier vi det.
Men hvis en spør litt annerledes – Hva er det som gjør at du fortsetter i jobben din?
Da vil det helt sikkert nevnt ting som , gammel vane, vanskelig å få noe annet osv, men det er en grunn til som jeg tror er der.

Rett og slett den fornøyelsen det er å levere en vare eller utføre en tjeneste, ta betalt for det og så er kunden likevel veldig ofte fornøyd! En har gjort dagen til et annet menneske litt bedre. Jeg tror den gleden er i det dagelige årsaken til at små steder ofte har kjempegod sørvis i næringslivet.

Kom ikke her og mas om at det bare er pengegriske utsugere som driver handel. Selve grunnprinsippet med handel er å bytte bort noe en ikke trenger, mot noe en trenger og dette er kun positivt. Så klart kan det bli utført dårlige forretninger, både for kunder og selger, men det er en annen historie.

For oss etnedøler er sørvis noe vi tar om ikke hjemmefra, men i alle fall innenfra. Altså får du heimlaga sørvis.

Velkommen hit!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*