Leiemølle fra 1917

(Første gang publisert i EG 1998)

Etna Mølle ble bygget av Gudbrand Stamperstuen i 1917 for å avlaste ei gammel vannhjulskvern ved Lundebrua.

De første årene ble den drevet som gardsmølle under navnet Stamperstuen Gardsmølle. I 1938 kjøpte Aksel Hansebråten mølla og ga den navnet Etna Mølle.

I første etasjen ble kornet tørket etter hvert som det ble levert. Deretter ble kornet heist opp i tredje etasje med små kopper festet til et bånd. Derfra fortsatte prosessen i spisse – og skallemaskina i midtetasjen før kornet ble fordelt til de to kvernene. Det ferdige mjølet ble så fylt i sekker i første etasjen, slik at de som kom med korn for å male kunne få med seg sitt eget mjøl hjem til kvelds.

Mølla var i bruk helt fram til 1980 tallet.

etna-molle-1998

På ei flat og frodig slette med elva som nærmeste nabo ligger Etna Mølle. Fra 1917 og fram til 1980 tallet kom etnedøler, sør- aurdøler og landinger til mølla med kornet sitt.

På begynnelsen av 1990 tallet begynte Etnedal kommune ved hjelp av fylkes -kommunale tilskudd å restaurere vanntilførselen til mølla.

En avtale med eierne sikrer videre bevaring av kulturminnet.

Sommeren 1997 ga Aksjon vannmiljø 30.000 kroner til å restaurere siste resten på avløpet samt reparasjoner av bygningsmassen.

Dette har gitt resultater for inne i mølla ser det ut som om mølleren akkurat har gått hjem. Duften av friskt mjøl kiler i nesa. Og gammelt maskineri står parat til å igjen ta i mot kornet.

Videre planer er å rydde en tursti fram til Lunde bru slik at mange flere kan besøke mølla og området rundt.

Tekst og foto: Stig Solbrekken

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*