Mye godt fra Fagernes Kjøtt

(Første gang publisert i EG 2001)

Fagernes Kjøtt As er en forholdsvis ny bedrift i Etnedal. Allikevel er produktspekteret både stort og ikke minst velsmakende.

Fagernes Kjøtt har sin opprinnelse i den tradisjonsrike pølseprodusenten Arnold Svenson. Da sønnen til Svenson ville over i en annen bransje kom dagens drivere av bedriften inn i bildet og kjøpet til slutt helt ut Svenson. Slik startet Fagernes Kjøtt i 1994, en ny bedrift med solid forankring i Valdres sine mattradisjoner. Som navnet sier holdt de først til på Fagernes, men da behovet meldte seg for andre og mer tidsriktige lokaler, bl. a for å ligge i forkant av ønsket om egne fasiliteter for tørking av spekemat. Det ble formidlet kontakt til Etnedal kommune og daværende ordfører Odd Byfuglien. Et samlet kommunestyre så svært positivt på å oppføre et næringsbygg tilpasset Fagernes Kjøtt sine ønsker. Slik kunne bedriften i 1999 flytte inn i sine nye lokaler.

Her har de topp moderne produksjonsanlegg og egnede lokaler for tørking av produktene. Det er de samme prinsippet som ble brukt før da spekematen ble lagret på låver og stabbur, men Fagernes Kjøtt tilfredsstiller med sine lokaler de strengeste kravene til hygiene.

Photo1 6-10-96 21_17

Kvaliteten på produktene er et godt eksempel på det kvalitetstempelet som tradisjons-mat fra Valdres har opparbeidet seg. Vidar Sirhaug er daglig leder, men senior Magnar Sirhaug er med i produksjonen som erfaren pølsemaker, en tittel han deler med flere av de fem ansatte i bedriften.
Totalt utgjør de 4 ½ årsverk og produsere gjennom året en imponerende mengde snadder.
F.eks håndstekes det ca 6 tonn karbonader hvor hver enkelt kake snus for hånd!
I år ligger de an til å kunne lage over 40 tonn spekemat.

Fagernes Kjøtt har eget utsalg i lokalene og omsatte i fjor for 1 million over disk. Her kan den matglade få det meste av karbonade og medisterkaker, farse, mange typer spekepølse og særlig rundt juletider er det populært med egenprodusert sylte og rull.

Råvarene som blir brukt har topp kvalitet gjør at et besøk helt sikkert vil falle i smak om en bare er ute etter en godbit til middagen, eller om det er gourmévarer som speket elgkjøtt og fenalår som kan friste.

Tekst og foto: Internett Norge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*